Memede ağrı şikayeti ile hekimlere yapılan başvuruların çok büyük bir bölümü fizyolojik, yani adet öncesi dönemde görülen hormonal değişikliklerden kaynaklıdır. Kadınların yaklaşık %70’inde hayatlarının bir döneminde meme ağrısı oluşur. Bazı kadınlarda bu ağrı şiddetlidir ve tedavi gerekebilir. Meme ağrısı çoğu zaman meme kanseri ile ilişkili değildir. Nadir olarak inflamatuvar (iltihabi) meme kanserinde aşırı gergin, şiş ve kızarık meme ile birlikte ağrı olabilir.

Memede ağrı şikayetiniz olduğunda çok fazla endişelenmeyin ancak mutlaka uzman hekiminize danışın.

Meme ağrısı, döngüsel ve döngüsel olmayan olarak iki gruba ayrılır.

Döngüsel meme ağrısı

Adet dönemlerinde olan hormonal değişikliklere bağlı gelişir. Adetten bir hafta önce hissedilmeye başlar ve adet başlangıcı ile azalarak kaybolur. Genellikle her iki memededir ve daha çok memenin üst dış kısmındadır. Ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerinde döngüsel meme ağrısı görülebilir. Fibrokistik meme yapısı adet öncesi dönemde hissedilen meme ağrısının en sık nedenlerinden biridir. Bu meme yapısında memede çok sayıda kist ve iyi huylu olduğu düşünülen kitleler mevcuttur.

Döngüsel olmayan meme ağrısı

Herhangi bir dönemde oluşabilir ve genellikle meme dokusu veya göğüs duvarı patolojileriyle ilişkilidir. Çoğu zaman tek taraflıdır. Normal adet dönemleri ile ilişkisi yoktur. Altta yatan birçok sebebi olabilir. Çok büyük meme dokusu, menopoz sırasında kullanılan hormon ilaçları, süt kanallarında genişleme (duktal ektazi), mastit (meme enfeksiyonu) veya meme apsesi, inflamatuvar meme kanseri, gebelik, meme dokusu içerisindeki damarların enfeksiyonu (tromboflebit), travma, büyük kistler, daha önce meme cerrahisi geçirmiş olmak, çeşitli ilaçlar (antidepresanlar, kalp ilaçları, doğum kontrol hapları) döngüsel olmayan meme ağrısına neden olabilir. Bazen göğüs duvarındaki kas ve iskelet sistemine ait hastalıklar da yansıyan ağrılara neden olabilir.

 

Meme ağrısı ile ilgili bilinmesi gereken temel bilgiler:

  • Memede en korkulan hastalık olan meme kanseri çoğunlukla sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Ağrı, sancı, memede gerginlik gibi semptomlar çoğu hastada görülmez. Meme kanseri sıklıkla ağrı ve sancı yapmaz.
  • Memedeki ağrı ve sancının en sık sebebi hormonal değişikliklerdir. Adet dönemleri öncesinde veya mevsimsel değişikliklerde yaşanan hormonal dalgalanmalar memede ağrı, sancı ve gerginliğe neden olabilir.
  • Meme eğer fibrokistik yapıda ise bazı zamanlarda hormonal değişimlere bağlı olarak hissedilen ağrı, sancı diğer kadınlara nispeten daha fazla olmaktadır.

Meme ağrısı ile birlikte meme başı akıntısı, daha önce bilinmeyen yeni bir kitle varlığı, ateş ve kızarıklık gibi enfeksiyon bulguları veya adet sonrası geçmeyen şiddetli meme ağrısı olduğunda mutlaka meme hastalıkları konusunda uzman bir hekime başvurulması önerilir.