Böbreküstü bezleri, karın içinde böbreklerin üzerinde yer alan, 3-6 gr ağırlığında üçgen prizmaya benzeyen organlardır. Bu bezlerden salgılanan hormonların üretilmesi beyin tarafından kontrol edilir.  Böbreküstü bezi 2 kısımdan oluşur. İç kısımdan salgılanan hormonlar (adrenalin ve noradrenalin), kalp atışı hızını ve kan basıncını (tansiyonu) artırır ve diğer vücut fonksiyonlarını etkiler. Genellikle fiziksel ve duygusal stresler bu hormonların salgılanma işlevini başlatır.

Dış kısımdan ise kortikosteroidler denilen bir hormon grubu üretilir. Bunların üç çeşidi vardır. Bunlardan biri cinsiyet hormonları olup erkek hormonları (androjenler) ve dişi hormonları (östrojenler) içerir. Bu hormonlar da cinsel gelişim ve üremeyi etkiler. Cinsiyet hormonlarının aynı zamanda vücudun başka kısımlarında, testisler ve yumurtalıklarda da üretildiğini, erkek ve dişi hormonlarının hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunduğunu da unutmamak gerekir.

Böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir başka hormon grubu hidrokortizonlardır (glukokortikoidler). Bunlar karaciğerde nişastalı gıda maddelerinin glikojene dönüşümünü (şeker deposu şeklinde) etkilerler. Üçüncü hormon grubu ise minerallerin vücut tarafından kullanımını kontrol eder. Aldosteron adlı hormon bu grubun temel öğesidir. Sonuç olarak böbreküstü bezlerinden salgılanan hormonlar vücudun tüm sistemlerini etkiler.